Kitchen's Fans

Tuesday, November 17, 2009

Bubur Kacang Merah


Bahan-bahan:

300 gm kacang merah
2 cm halia — hiris
1 daun pandan
1 buku gula sira
2 cawan gula pasir
4 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan biji sagu

Cara Penyediaan:

Rebus kacang merah dengan 4 cawan air dalam periuk sehingga kacang kembang. Masukkan halia, daun pandan dan garam.

Masukkan gula sira dan gula pasir. Kacau hingga gula larut sepenuhnya.

Masukkan santan kelapa cair dan biarkan hingga mereneh.

Masukkan biji sagu dan santan pekat. Kacau berterusan.

Setelah sagu kembang dan menjadi jernih berkilat, keluarkan daun pandan.

Sedia untuk dihidangkan. Boleh dihidangkan panas-panas atau disejukkan terlebih dahulu ke dalam peti ais.

Selamat mencuba.







4 comments:

CtiE zAr said...

yumi2..nak buat la nnt..tq eyh kak..

Mrs.Maimunah said...

ok..sama2 CtieZar..

ekopelancongan said...

salam kembara akak..

bubor xmo..

ngee..

IxoR@ said...

petang2 ni...sambil makan bbur..sambil la klik klik

hehehhee...