Bahan-bahan |
Bahan potong kecil 300 gm isi ayam ayam 100 gm carrot 100 gm brokoli 100 gm cauliflower 50 gm capsicum hijau 1 labu bawang besar Bahan sos 2 s/b kicap pekat 5 s/b sos tomato 5 s/b sos cili 3 s/b sos tiram 5 helai daun limau purut 1 batang serai ketuk 3 biji limau kasturi [ambil jus] 5 biji ciliapi [ketukkan] 3 ulas bawang putih [ketukkan] 1/2 cawan air minyak |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dengan serai sehingga wangi. 2. Masukkan ayam dan kacau rata. 3. Masukkan carrot, kicap pekat sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendidih. 4. Masukkan sayuran lain dan kacau rata. 5. Bila mendidih masukkan daun limau purut dan kacau. 6. Masukkan jus limau dan tutup api. 7. Hidangkan dengan nasi putih atau mee/bihun yg telah dicelurkan. |
Wednesday, November 4, 2009
Ayam Paprik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment