Kitchen's Fans

Wednesday, November 4, 2009

Ayam Paprik


Bahan-bahan
Bahan potong kecil
300 gm isi ayam ayam
100 gm carrot
100 gm brokoli
100 gm cauliflower
50 gm capsicum hijau
1 labu bawang besar

Bahan sos
2 s/b kicap pekat
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
3 s/b sos tiram
5 helai daun limau purut
1 batang serai ketuk
3 biji limau kasturi [ambil jus]
5 biji ciliapi [ketukkan]
3 ulas bawang putih [ketukkan]
1/2 cawan air
minyak

Cara Memasak

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dengan serai sehingga wangi.

2. Masukkan ayam dan kacau rata.

3. Masukkan carrot, kicap pekat sos tomato, sos cili dan sos tiram. Biarkan mendidih.

4. Masukkan sayuran lain dan kacau rata.

5. Bila mendidih masukkan daun limau purut dan kacau.

6. Masukkan jus limau dan tutup api.

7. Hidangkan dengan nasi putih atau mee/bihun yg telah dicelurkan.


No comments: